Richard Turlington Architects Project - Thomas Golden Center

Pelli Clarke Pelli Architects retained Richard Turlington Architects to provide all the documentation and construction oversight for this very ambitious addition to the original church.  The program was developed to support Yale divinity students and includes meeting rooms, a meditation chapel, administrative offices and a large dining room and servery.  The material palette included brick, limestone, mahogany exterior windows and, in selected areas, a glass roof.  The envelope was detailed with a traditional building in mind and is consistent with the same methods that were used to construction the original chapel.  The form of the Student Center compliments the existing Chapel in both scale and position on site, including an intimate plaza that places the entrance to the student center on the street and and continues an important pedestrian axis of the Yale campus.

The interior palette was an expression in modern detailing with traditional materials like quarter sawn white oak paneling and Vermont structural slate flooring.  The meditation chapel is magical in that it is a simple cylinder illuminated by portholes of colored glass, it is an ethereal experience and the attention to concealing all the connection details and millwork makes this space feel other-wordly.

Construction of this addition required Richard Turlington Architects to work closely with the design team and the critical contractors responsible for shoe-horning all the utilities into the building.  All through construction we did not have a single change order for the project.  This is an unheard of feat and underscored the concerted team efforts of the Owner, Design Team and Contractor which was all managed by Richard Turlington Architects.