Richard Turlington Architects Project - Silver Hill Hospital - The Lodge

The Lodge at Silver Hill Hospital was a former 6,400 sf, 2 story wood framed colonial style building that previously housed the Hospital’s support staff.  Richard Turlington Architects approached the renovation of this dormitory holistically by creating an open central space that linked 2 independent wings for 16 patients.  The open core area included a nurse’s station that was open to the patients’ living area, a fireplace and living area as well as a dining zone that also doubled as an arts and crafts station between meals.  The open core area enjoys a large raised ceiling with several skylights that flood this area with natural light.  We added a new entry vestibule that helps to keep the inclement weather out as well as acting as a security point to control the passage of patients.  The material palette relied on soft colors for the walls, rich dark wood for paneling, hardwood cherry flooring and crisp, white plaster ceilings.  The overall impact mirrors a large living room environment that promotes informal patient interaction with constant staff oversight.  The ground floor spaces are all “patient driven” and accessible to patients with disabilities, the second floor is designed for purely administrative functions.  This allows the psychology staff to operate outside the daily flow of patient life.

Richard Turlington Architects made small exterior changes that focused on improving the building’s energy, not its aesthetic contribution to the campus.  We replaced the windows, replaced the tired cedar shingles with new painted wood shingle and incorporated new open celled Icynene insulation in the exterior walls.  Since we could not afford the make extensive changes to the appearance of this building, we focused on using landscape to create a critical screen to the existing non descript façade.  The result was a sensitive introduction of a new central path through a grove of trees, culminating on the glass vestibule that glows like a lantern at night.  The pathway, small grove and delicate glass enclosure creates the principal memory image to anyone approaching this building, the overall façade becomes a backdrop and fall away.