Richard Turlington Architects Project - Silver Hill Hospital - Klingenstein House

The New Haven architecture firm, Richard Turlington Architects has been the sole designer for the hospital since 2005 and continues to work collaboratively with the executive team providing functional and appealing healthcare designs and beautiful interior designs.

Klingenstien House, better known as "K" House on campus, was restructured adding and removing walls, wings, windows and doors that ultimately stripped the wood-framed house to its bones.   As the board members approved the new design of "K" House at Silver Hill Hospital and with the help of Richard Turlington Architects team attending the planning and zoning hearings in New Canaan, a brand new structure was erected.  The hospitals executive team including Chief Medical Officer Dr. Sigurd Ackerman MD and Chief Operating Officer Elizabeth Moore and Chief Financial Officer Ruurd Legestra along with boards members and staff of the Hospital worked hand in hand with the design team to create a new house and new programs.

Within the newly designed  "K" House is a co-ed adolescent program designed with our holistic approach to both patient and practitioner.  The first floor boasts a fully functioning classroom with a teacher for all in house patients including computer, homework and art stations. 

A large open-access kitchen and nearby fire-place lends to the feeling of home for the teenage population of this house.  Wellness is considered here as the effects of the change in environment on a teenager's ability to feel safe are paramount to their health.  With these thoughts in mind we created spaces that are comfortable and feel safe.  The reading nook which is a special place in the living room for one or two individuals who want to be away form the crowd but still be a part of the room. The design of the accessible nurse's station free from obstruction is for patients to interact freely with the staff.  We created bedrooms that are painted with bright happy yellows and warm cherry woods. One special feature was the introduction of a new central staircase that was sky-lit form above, this resulted in daylight penetrating through the building and into the first floor living spaces. All of this was designed because the success of their treatment is important to Richard Turlington Architects as we strive to create spaces that lend to wellness.

From an architectural design standpoint the vernacular of the house was changed from a two-story colonial to a cottage-style bungalow.  This change in design enhanced the visual appeal and its inherent bohemian lifestyle which has greatly appealed to the patient population. 

The interior of this house revolved around the concept of "the hearth is home" feeling.  Which built off an existing fireplace and chimney that the design team chose to protect during the de-construction of the former home. This was a conscious and purposeful decision that was made to centralize the home-like atmosphere that a fireplace connotes.

The interior finishes followed the interior design theme by Richard Turlington Architects which reinforced the exterior aesthetic by introducing bold colors, non-traditional furniture, fabrics and art not commonly thought of when thinking of a hospital environment.   Our goal in promoting wellness is to create spaces where the patients feel the freedom to explore the new ideas they have been exposed to by staff and to help facilitate the healing processes, we believe that this holistic approach does just that.